Založ si blog

Ako ľahko sa oblbuje zákazník alebo Nedajte sa nachytať aj vy!!!

Že je ľudská hlúposť nekonečná a vyčúranci na nej zarábajú, je a bude ešte dlho nepopierateľný fakt.

Uznám, že nie každý disponuje encyklopedickou znalosťou rôznych fyzikálnych faktov, veličín, noriem a pravidiel. Ale pokiaľ sa ženiem za nejakou materiálnou vecou (nechajme bokom prízemnosť takéhoto spôsobu myslenia), mal by som mať aspoň sám k sebe toľko úcty, že si zistím a naštudujem základné fakty o určitých vlastnostiach, ktoré od danej veci vyžadujem.

Jeden by si myslel, že keď označenie vlastnosti audiovizuálneho zariadenia „HD“ či „full HD“ je už pár rokov na trhu, tak každý sa vie v tom orientovať. Omyl!!!

Nedávno ma vytočil jeden záujemca, ktorý mal v úmysle kúpiť digitálnu videokameru a tvrdohlavo šiel po rozlíšení 1920×1080. Mal totiž takú telku a rozhodoval sa medzi kúpou dvoch ponúkaných typov:

– Málo používanú Panasonic HDC-HS300 s nejakým dodaným príslušenstvom a pár drobnosťami navyše ako bonus za 750 Eur.

– Novú a nerozbalenú JVC GZ-X900, príslušenstvo iba základné a najnutnejšie od výrobcu s cenou 550 Eur. Konkrétny predajca ju však označil ako FULL HD!

Záujemca argumentoval, že je úplná blbosť, aby staršia a používaná kamera bola drahšia, pričom obe majú záznam obrazu vo „full HD“ kvalite aj keď uznal, že Panasonic má 120GB pevný disk, čo JVC nemá.
Nepodarilo sa mi vysvetliť mu, že JVC nie je skutočné „full HD“ ani náhodou. Nepresvedčilo ho dokonca ani to, že JVC má priamo na tele označenie len „HD“ a nie „full HD“. Mrkol do špecifikácií, ukázal na to, že to tiež robí obraz 1920×1080 a odmietol sa ďalej baviť. Hádam sa mi to podarí tu, a možno tým ukážem mnohým z vás, na čo si dávať pozor pri kúpe dnešných zariadení, označovaných ako „full HD“.

Budem sa snažiť byť maximálne stručný a zrozumiteľný aj pre laikov.

„Full HD“ je termín, ktorý vo svojej podstate označuje zariadenia, schopné záznamu alebo reprodukcie obrazu pri  rozlíšení 1920×1080 bodov. Je však priepastný rozdiel medzi 1080p a 1080i!

Práve tu sa skrýva chyták na blbých!!!

Stačí označiť zariadenie ako 1080i a každý si myslí, že je to tiež „full HD“ a ďalej to už nerieši. Ono magické písmenko „i“ sa dá ľahko prehliadnuť, avšak znamená veľmi veľa! Najmä to, že dané zariadenie NEVYTVÁRA/NEZOBRAZUJE všetkých 1080 riadkov, ale menej. V praxi to znamená, že sa použije podstatne lacnejší snímač v kamere s menším rozlíšením než 1920×1080 !!!často aj štvrtinovým – napr. 960×540!!! a zaznamenaný obraz sa interpoluje-prepočíta v obrazovom procesore na rozlíšenie full HD a ako taký sa uloží. Užívateľ má tak dojem, že má naozaj full HD kvalitnú kameru a teší sa, že ju kúpil tak lacno. Z čísiel je zrejmé, že tomu tak zďaleka nie je a bez komentára nechám aj fakt, že takéto kvázi-full HD kamery majú žalostné optiky.
Toto je presne aj prípad onej JVC kamery, ktorá zaznamenáva fyzicky len akýsi HD obraz (pravdu sa nikto nedozvie, výrobca totiž nikde neuvádza fyzické rozlíšenie čipu, iba údaj 1080i) a pomocou procesora ho prepočíta na plných 1080.

V prípade kamery Panasonic však ide o skutočný plný záznam do 1080 riadkov bez akýchkoľvek imitácií. Navyše, stačí letmý pohľad na obe kamery a už len z veľkosti optickej časti je jasné, kde bude obraz kvalitnejší.

Ďalším faktom je rozdiel v obrazových senzoroch. Kým JVC má jeden o veľkosti 1/2.33, Panasonic má síce menšie, ale rovno tri (pre každú farbu RGB zvlášť). O výhodách tohoto systému sa tu nemá cenu baviť, to by bolo na samostatný článok.
Ostatné parametre tiež svedčia v prospech Panasonic-u. Má v sebe 120GB pevný disk + možnosť záznamu na SD/SDHC pamäťové karty. JVC naproti tomu nemá v sebe žiadnu pamäť a majiteľ musí minúť ďalšie peniaze na záznamové médium. (A ak chcete zaznamenávať video v vysokej HD kvalite pri dátovom toku 17-25 MB/s, tak na to potrebujete rýchlejšiu a teda drahšiu SD/SDHC kartu, minimálne Class4, najlepšie Class6 alebo rovno 10).
Taktiež zvuk je v prípade Panasonic-u v kvalite 5.1 Dolby Surround (pričom má naozaj fyzicky prítomných 5 mikrofónov), JVC je klasické stereo.

Ostatné parametre nebudem uvádzať, kto chce, si môže hodnotenie a špecifikácie oboch kamier pre zaujímavosť porovnať napr. tu:

http://www.trustedreviews.com/Panasonic-HDC-HS300_Camcorder_review
http://www.trustedreviews.com/JVC-Everio-GZ-X900_Camcorder_review

Podobne aj pri TV a LCD zariadeniach označených len ako HD Ready alebo 1080i, je použitý lacnejší displej s menším rozlíšením a skutočných 1080 riadkov len simuluje a prepočítava softvérovo.

 

Inými slovami: Veľkoplošná LCD telka s charakteristikou „len“ 720p môže v praxi znamenať fakticky to isté, ako podstatne drahšia telka s označením 1080i!

 

====
Pokiaľ teda kupujete alebo plánujete kúpiť niečo, čo by malo byť v triede kvality „full HD“, je dobré si zistiť vopred, ako to s tým plným rozlíšením v prípade daného zariadenia NAOZAJ JE. V opačnom prípade sa môže ľahko stať, že vyhodíte peniaze za niečo, čo za to jednoducho nestojí.

Máte účet na Facebooku? Tak pozor na to! ! !

07.04.2024

Od čias, keď Mark Zuckerberg vytvoril Facebook ako svoju semestrálnu prácu (rok 2004) ubehlo už pekných pár rokov. Z toho malého projektu sa stal megaprojekt, ktorý dnes používajú nie milióny, ale miliardy(!) ľudí a zarábajú miliardy pre svojich tvorcov a majiteľov. Koncept Facebooku je pomerne jednoduchý a aj preto je veľmi chytľavý a ľahko sa naň zvyká. Móžete [...]

Lola a Jessica

26.09.2022

Lola bola typický utečenec, bývajúci vonku, ale využívajúci ľudskú pohostinnosť. Túlala sa po štvrtiach, jedla, čo prišlo pod zub a trávila život klasickým „bezdomoveckým“ spôsobom. Svoje tri dietky prišla porodiť do náhodnej krabice v zadnej záhradke jedného z mnohých bezmenných domov v danej štvrti. Majiteľ domu ale mal psa, takže tam ostať natrvalo [...]

Loďostop, alebo ako cestovať lacno a pritom vidieť výnimočné miesta.

20.01.2020

Jeden z netradičných návodov, ako cestovať pomerne lacno a NAJMÄ dostať sa na miesta, kam sa drvivej väčšine ľudí ani cestovateľov dostať nepodarí. Volá sa to loďostop. Po svete sa túla množstvo jachtárov. Niektorí to majú zariadené ako prázdninové výlety, iní takto žijú celé roky. Loď je ich domov, ktorý ich odvezie, kam si zmyslia. Často sú to čerství [...]

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

magy

osobný blog o cestovaní a živote

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 256023x
Priemerná čítanosť článkov: 4267x

Autor blogu

Kategórie