Založ si blog

Banky sú v koncoch alebo začiatok konca Eura.

Banky začínajú panikáriť, pretože prichádzajú o to najhlavnejšie: MOC!

Moc nad ľuďmi, ich peniazmi, majetkom, moc zasiahnuť človeka a zastrašiť ho silou peňazí, armádou kúpených právnikov, sudcov, policajtov a paragrafmi… Vydávajú rôzne vyhlásenia a nariadenia, ale je to boj s veternými mlynmi. Pokrok ani vývoj nezastavíš a v tomto prípade je konkurencia príliš silná.

Pre banky prichádza súmrak, nebezpečná konkurencia, náhrada Eura, Doláru či akejkoľvek inej meny, ktorá reprezentuje to, čo banky a oficiálne meny nemajú, nikdy mať nebudú a môžu o tom len snívať: voľnosť, slobodu, anonymitu, transparentnosť, bezpečnosť, rýchlosť, a to všetko bez poplatkov či daní.

A čo tou hrozbou pre banky je?

Bitcoin!

(bit je základná jednotka informácie v počítačoch a coin je minca).

Virtuálna mena, ktorá napriek mizerným trom rokom existencie už poriadne zatriasla svetom.
Pre niekoho samozrejmosť, pre iného veľké neznámo či rovno podvod a pre ďalšieho „španielska dedina“.

V poslednom čase zažíva bitcoin (pre jednoduchosť ho budem ďalej uvádzať len ako btc) neobvyklý rast a tak, ako to na jednej strane teší mnohých, ktorí to pochopili, prípadne čo do toho investovali, tak na strane druhej je veľká komunita ľudí, ktorí sa oháňajú výrazmi ako bublina, lietadlo, pyramída, Ponziho schéma, podvod, konšpirácia (!) atď.

Bohužiaľ takto sa môže vyjadriť len niekto, kto to absolútne nepochopil a nerozumie tomu. Asi tak, ako keď primitívny indián z amazonského pralesa vidí lietadlo a kvôli akútnemu nedostatku relevantných informácií jednoducho nepochopí na čo to slúži, ako to lieta a pod. A vidí v tom len čary, duchov, bohov alebo iné nadprirodzeno.

Aby som trochu ozrejmil o čo pri fenoméne „Bitcoin“ ide, budem sa snažiť byť maximálne stručný a zrozumiteľný najmä pre laikov a pripravím seriál článkov o tomto novodobom fenoméne.

 

V prvej časti seriálu sa pokúsim najprv načrtnúť akési principiálne zjednodušenie porovnania medzi dnešnými fiat menami a BTC.

 

Euro/dolár a iné podobné meny:

Banka ako štátom oficiálne poverený správca meny natlačí 100 miliónov špeciálnych papierikov. Bankoviek, pre tých hlúpejších. Alebo hoci aj 100 miliárd. Ako sa jej zachce a kedy.
A hneď prichádza prvý šok!! Náklady na produkciu týchto papierikov zaplatí viete čím? No predsa malou časťou týchto papierikov!!! Prvé ponaučenie? Banku vytváranie peňazí nestojí absolútne nič!
Ale poďme ďalej. Čo s týmito papierikmi? Treba ich dať do obehu, to je ich primárna funkcia. Občan-ovca, ak chceš náš papierik, musíš nám dať za neho niečo hmotné a cenné. Zlato (my si ho strčíme do sejfov a už ho nikdy neuvidíš), výsledok tvojej práce, alebo iný majetok či nehnuteľnosť. Tak, tu máš svoj vytúžený papierik a choď ho používať. Ale pamätaj! Za jeho používanie si účtujeme poplatky! (a teraz je fuk, či to je používanie tohto papierika v jeho fyzickej podobe, alebo len ako číslo na účte).
Druhý šok! Banka vám dá v podstate bezcenný kus papierika, za ktorý jej ale musíte dať niečo hodnotné a keď tento papierik používate, tak z neho ukrajuje po malých kúskoch, až kým z neho neostane nič. Inými slovami – dáte banke svoj majetok a cennosti a v podstate tento “vklad” ešte ďalej „splácate“!!! Teda nie banka vám, ale vy jej!! Prečo? Lebo používate JEJ špeciálny papierik, ktorý je zákonným platidlom. A čo vám ostane na konci? NIČ! Kto má všetko? BANKA! Jednak váš majetok, za ktorý vám farebný papierik a jednak má na konci aj ten papierik, ktorý postupne brala po kúskoch.
Ak chcete ten papierik/-y používať ešte viac, alebo dokonca presúvať väčšie množstvo papierikov na väčšie vzdialenosti, pripravte sa, že banka sa bude tváriť, aké je to komplikované a z takej transakcie vám strhne pekne mastný poplatok. Nehovoriac o tom, že prevod napr. z Európy do Austrálie trvá pár dní, pri väčších množstvách papierikov aj týždne!!!
Často dokonca do toho vstupuje aj štát, ktorý si tiež vyhradil právo podieľať sa na takomto presune papierikov z jednej kôpky na druhú. Volá sa to DAŇ!
Ak napríklad chcete nejaký ďalší majetok (nehnuteľnosť, auto a pod), tak vám na neho banka požičia ďalších napr. 100 papierikov. „Lebo ste náš dobrý klient!“ Tak bodaj by nie, keď máte môj majetok!!
Tieto zázračné papieriky jej opäť vraciate aj s úrokmi (teda požičiate si 100 papierikov, ale vrátiť musíte už 110!) No a odkiaľ vezmete tých ďalších 10? Čuduj sa svete, ale zase len od nejakej banky, ktorej za to musíte dať niečo cenné!!!
Banka je ale fiškus, ona sa odrbať nenechá a ten majetok (prípadne iný), na ktorý ste si požičali oných 100 papierikov, si vynúti záložné právo. Nevadí, že má často aj dvojnásobnú hodnotu než tých bezcenných 100 papierikov… Práve naopak! A ak spravíte nejakú chybu – šup a majetok zhrabne banka. A zase nemáte nič! 😛
Krásne, však?? Z pohľadu banky áno, z pohľadu nás, občanov, ide o čistú zlodejinu, ale zlegalizovanú štátom.

V princípe ide o to, že banka produkuje papieriky a čísla na účtoch (reprezentujúce oné papieriky) doslova z ničoho, ale vy ako radový občan jej za to musíte dať niečo reálne hodnotné. Prácu, majetok, trvalú hodnotu. Poväčšine už tieto veci NIKDY neuvidíte a časom prídete aj o tie papieriky. Hmmm, tie papieriky síce časom akosi strácajú na hodnote, ale čo tam po tom, natlačia predsa ďalšie!

Prípadne sa pričaruje ďalších pár núl a hotovo. Existuje síce akýsi bankový dohľad, ale prosím vás, vy tomu veríte, že je to objektívne? Zverejňuje vari ten bankový dohľad výsledky svojich auditov, prípadne má nejaký bežný občan čo i len právo nahliadnuť do ich záznamov? Videl vari niekto z vás výsledky takej kontroly, alebo nejakú transparentnú správu, ako banka narába s vašimi vkladmi a úsporami? Ak áno, poprosím preposlať. Naozaj ma to zaujíma.
—-
Tááák, a poďme na Bitcoin.

 

Pri btc v podstate NIČ Z VYŠŠIE UVEDENÉHO NEPLATÍ. Banka si túto menu (bitcoiny) nemôže len tak vygenerovať ako sa jej zachce. Produkcia btc je daná presným matematickým algoritmom, ktorý nepodplatí ani celé bohatstvo Číny. Ani mať kontrolu či manipulovať s transakciami podľa ľubovôle nemôže nikto. A to dokonca ani autor tohto veľdiela, alebo tí, čo ho dnes prevádzkujú. Prečo? Pretože je to verejne dostupný algoritmus, zložitá matematická rovnica a na tvorbu a chod btc siete je potrebný enormný výpočtový výkon (aký a kde, o tom trochu neskôr).

Produkcia btc je zároveň rozložená po celom svete medzi tisíce a tisíce ľudí (jedným z nich sa môžete kľudne stať aj vy), teda neexistuje žiadna uzavretá skupinka, ktorá sa pre seba hrabe bitkoiníky a nám, bežným ľuďom, ich draho predáva.

TRANSAKCIA odkiaľkoľvek kamkoľvek TRVÁ NIEKOĽKO MINÚT, jediná podmienka je fungujúci internet. Ale to aj v prípade bankových transakcií. Alebo ste si mysleli, že im tie transakcie dopravujú poštári v brašniach či holuby?

V rámci btc siete neplatia (a teraz sa držte) ŽIADNE DANE, ŽIADNE OBMEDZENIA KOMU, KOĽKO ALEBO KEDY, v prípade akýchkoľvek (nielen väčších) transakcíí žiadne vypĺňanie formulárov, žiadne mená, adresy, stohy zdôvodnení, lustrovanie…

Táto mena, ako som spomenul vyššie, je celá založená na zložitej matematike, u ktorej akosi úplne samozrejme platí, že keď vypočítaš 3 plus 4, tak dostaneš plných 7 a nič iné. Nepodplatíš to, aby bol výsledok 6.99991, a tých zvyšných 0.00009 si strčíš do vrecka.

Transakcie sú ANONYMNÉ! Na používanie btc si nepotrebujete nikde registrovať meno, adresu a pod.

Dokonca nemusíte poznať identitu človeka, skrývajúceho sa za adresou, kam btc posielate. Stačí si stiahnuť do počítača malý program kde budete mať svoju peňaženku. Alebo použiť niektorú z internetových peňaženiek. 

Ako taká peňaženka vyzerá zvonku, pre ostatných užívateľov?

Prosím: 17gubn9jPi1S4PBhwS8ZQZ8azsMXQD3pEv

bitcoinPrípadne ju môžete prezentovať aj prostredníctvom tzv. QR kódu.

V podstate ide o adresu, na ktorú btc pošlete, alebo vám btc pošle niekto iný.

Ako bonus navyše je garancia, že to ani nikdy iné nebude. Celkom vážne.
Už teraz to znie ako rozprávka? Možno, ale to je dané princípom samotnej meny.

Napriek tomu, že všetky transakcie sú verejné, tak podľa takejto adresy (peňaženky) je nemožné zistiť, komu skutočne patrí, pokiaľ to sám nezverejní. Navyše si adresu (peňaženku) môžete kedykoľvek zmeniť, presunúť btc z jednej peňaženky na inú ako sa vám zachce, používať aj 5 či 50 naraz (a nebudete mať v tom chaos).

Veľmi pekne sa to dá ilustrovať na príklade dnešných mobilov (smartfónov). Stačí si stiahnuť aplikáciu a môžete bitcoiny prijímať, posielať… Na poslanie stačí zoskenovať daný QR kód, rovnako aj na príjem, keď odosielateľ zoskenuje z obrazovky vášho mobilu váš QR kód, ktorý reprezentuje adresu, na ktorú btc pošle. Jednoduchšie to byť už ani nemôže.

Všetky transakcie a prevody sú zakódované reťazeným asymetrickým kódovaním. Aj preto sa musí na prevádzku siete používať obrovská výpočtová sila. Je prakticky nemožné tento systém “heknúť”. Áno, peňaženku s bitcoinami vám ukradnúť môžu, presne tak ako vám môže ukradnúť peňaženku vreckár z vrecka nohavíc. Ale úprimne, je to len vaša blbosť, ak sa tak stane.

Poviete si, že prečo teda banky neskúpia všetky bitcoiny? Je to z viacerých dôvodov.

Ten hlavný je, že je to neoficiálna a v mnohých krajinách ešte z pohľadu legislatívy nelegálna mena. Banky si nemôžu dovoliť investovať do niečoho nelegálneho, či už to je kvôli pozitívnej perspektíve takej investície, alebo ako likvidáciu konkurencie. Taktiež by v prípade zaangažovania sa musela akceptovať podmienky a pravidlá siete, ktorá je založená na anonymite a decentralizácii. A ako vieme, banky sa práve anonymite a nedohľadateľnosti transakcií bránia, prípadne im to nepovoľuje legislatíva a regulácie, pod ktorými fungujú. Museli by taktiež “hrať hru” niekoho iného, navyše v podstate úplne imaginárneho, pretože btc neriadi jedna osoba, dokonca ani žiadna uzavretá skupina osôb… Riadi ho matematický vzorec a enormná výpočtová sila celej btc siete, ktorej sa už dávno nemôže vyrovnať ani výpočtová sila všetkých 500 najsilnejších superpočítačov na svete. Ak by sa banky alebo vlády rozhodli pre boj s bitcoinom, jediný spôsob je dať dohromady ešte väčšiu výpočtovú silu, zapojiť sa do siete a v podstate “prehlasovať” doterajšiu silu. Lenže sila btc siete je už dnes (16. Decembra 2013) asi 480x vyššia, ako výkon oných 500 najsilnejších superpočítačov dohromady a ten rozdiel sa každým dňom zväčšuje!

Možno vás napadla otázka, ako sa dá tento bitcoin zaobstarať.
 Pokiaľ nedisponujete špeciálnym počítačom, ktorý sa používa na „dolovanie“ btc, tak najjednoduchšou možnosťou je kúpiť ho. Aj za hotovosť, napr. cez stránku localbitcoins. Bývate vo Zvolene, Prešove alebo Ulanbátare? Nevadí. Dohodnúť nákup či transakcie aj osobne (z rúčky do rúčky) je otázka niekoľkých málo minút. Ak nie osobne, dá sa to aj online, prevodom na bank. účet, PayPal a pod.

Stránka localbitcoins je navyše veľmi spoľahlivá. Vytvoríte si tam účet, nájdete vhodnú ponuku, dohodnete sa s predajcom na množstve a cene za btc. Predajca deponuje (uloží) dohodnuté množstvo btc do akéhosi depozitu. Vy teda vidíte, že ich skutočne má a on ich od toho momentu nemôže svojvoľne vziať späť. Vy mu pošlete (odovzdáte) peniaze a keď on ich príjem potvrdí, uvoľní depozit a bitcoiny okamžite naskočia na váš účet. Nemôže sa teda stať ani pre predajcu, že príde o bitcoiny a nedostane zaplatené a ani pre vás, že zaplatíte a bitcoiny nikdy neuvidíte. Ďalšou metódou sú aukčné portály ako Mtgox, BTC-E a iné. Komu čo vyhovuje.

V bratislave nedávno spustili dokonca aj prvý bitcoin „bankomat“.

A druhá otázka – kde sa dajú minúť?

Odpoveď na to je trošku zložitejšia. Za btc síce zatiaľ nákup potravín priamo v Tescu ani v potravinách za rohom nezaplatíte, ale zoznam miest sa rozširuje každým dňom a pri súčasnom tempe rastu je možné, že v tom Tescu ho budete môcť minúť naozaj čo nevidieť. Tu je jeden z tých oficiálnejších zoznamov, kde sa btc dá použiť:

https://en.bitcoin.it/wiki/Trade

alebo

https://www.spendbitcoins.com/places/

 

Málo? Treba si uvedomiť, že btc je na trhu ako platidlo len asi tretí rok! Napriek tomu si už vyslúžil obrovskú popularitu, zamútil vodami ekonomiky a má pred sebou vďaka jedinečným vlastnostiam, aké nemá žiadna doterajšia oficiálna fiat mena, svetlú budúcnosť.

Nabudúce sa ponoríme do fungovania bitcoinu trošku hlbšie a zodpoviem aj na otázky, ktoré mi položíte.

Máte účet na Facebooku? Tak pozor na to! ! !

07.04.2024

Od čias, keď Mark Zuckerberg vytvoril Facebook ako svoju semestrálnu prácu (rok 2004) ubehlo už pekných pár rokov. Z toho malého projektu sa stal megaprojekt, ktorý dnes používajú nie milióny, ale miliardy(!) ľudí a zarábajú miliardy pre svojich tvorcov a majiteľov. Koncept Facebooku je pomerne jednoduchý a aj preto je veľmi chytľavý a ľahko sa naň zvyká. Móžete [...]

Lola a Jessica

26.09.2022

Lola bola typický utečenec, bývajúci vonku, ale využívajúci ľudskú pohostinnosť. Túlala sa po štvrtiach, jedla, čo prišlo pod zub a trávila život klasickým „bezdomoveckým“ spôsobom. Svoje tri dietky prišla porodiť do náhodnej krabice v zadnej záhradke jedného z mnohých bezmenných domov v danej štvrti. Majiteľ domu ale mal psa, takže tam ostať natrvalo [...]

Loďostop, alebo ako cestovať lacno a pritom vidieť výnimočné miesta.

20.01.2020

Jeden z netradičných návodov, ako cestovať pomerne lacno a NAJMÄ dostať sa na miesta, kam sa drvivej väčšine ľudí ani cestovateľov dostať nepodarí. Volá sa to loďostop. Po svete sa túla množstvo jachtárov. Niektorí to majú zariadené ako prázdninové výlety, iní takto žijú celé roky. Loď je ich domov, ktorý ich odvezie, kam si zmyslia. Často sú to čerství [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

magy

osobný blog o cestovaní a živote

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 256082x
Priemerná čítanosť článkov: 4268x

Autor blogu

Kategórie