Založ si blog

Nezmenilo sa nič. Ale vôbec nič.

V poslednej dobe, možno preto že sa blíži ďalšie výročie pádu dvojičiek, sa opäť vyrojilo množstvo príspevkov a správ, poukazujúcich na to, že táto udalosť bola cieľavedomo naplánovaná vládou USA (príp. tajnou skupinou s prepojením na vládu). Vo svetle mnohých vecí, od nesporných faktov súvisiacich so samotnou udalosťou, ktoré nepopiera žiadna strana (len tá konšpirátorská ponúka „lepšie“ vysvetlenie), až po bezpočet iných konšpiračných teórií ktoré fungujú na viac-menej rovnakom principiálnom základe, si dovolím vlastnú úvahu.
Prvé, čo si vždy všimnem, keď niekto obhajuje „inú“ verziu toho, ako sa nejaká udalosť odohrala, je to, akým spôsobom argumentuje a ako veľmi sa snaží niekoho presvedčiť (o svojej verzii pravdy).
Sú totiž dve skupiny:
Konšpirátori – ľudia, ktorí tým žijú, tieto teórie buď vytvárajú (tým, že „nezávisle“ analyzujú čo sa stalo a ponúkajú vysvetlenie tak šokujúco odlišné od vládou ovládaných mainsteamových médií), alebo takí, ktorí sa s už vytvoreným základom či ucelenou teóriou úplne stotožnili, podporujú ju a šíria ďalej ako „jedinú možnú pravdu“. Tí sa snažia silou-mocou presvedčiť všetkých navôkol.
A potom je tu druhá skupina, ktorí sa k záverom konšpirátorov alebo týmto „alternatívnym“ verziám prikláňajú z rôznych dôvodov. Námatkovo môžem spomenúť „lebo vláde sa zásadne neverí“, „kto už dnes verí hlavnému spravodajstvu?“ až po „lebo to má hlavu a pätu a na oficiálnej verzii veľa vecí nesedí“. Ako keby v tejto odlišnej verzii sedelo všetko, však? U nich mám skôr dojem, že sa snažia presvedčiť skôr samých seba, ako iných.
Každopádne, okrem celkom zrejmých spoločných znakov pre všetky konšpirácie (že obrovská udalosť musí mať zákonite aj obrovskú príčinu, že až pričasto je za tým vláda USA, že jednoducho MUSÍ existovať nejaká vplyvná tajná skupina ľudí s dostatočne veľkou mocou ovplyvňovať dianie atď), žiadna konšpiračná teória dodnes nevysvetlila niekoľko základných rozporov, spoločných pre všetky tieto teórie.
– Či je to chemtrails, 11/09, Sfalšované pristátie na Mesiaci, HAARP, Area51, Ilumináti alebo hocijaká iná, všetky pracujú s hypotézou, že je do konšpirácie zapletených veľké množstvo ľudí. Stovky prinajmenšom, ale častejšie až tisíce. Myslí si snáď niekto, že taký podvod ako sfalšovať pristátie na Mesiaci, sa dá iba s pár ľuďmi? Alebo perfektne podmínovať a odpáliť dvojičky iba s niekoľkými pyrotechnikmi? Či vari iba pár ľudí mieša kdejaké supertoxické chemikálie do tých miliónov litrov leteckého paliva po celom svete?

Ktorýkoľvek psychológ či skúsený kriminalista vám povie, že čím viac ľudí je zapojených do nejakého „tajného“ spiknutia a čím závažnejšia je tá udalosť, na ktorej sa skupina tajne dohodne (v zmysle následkov a efektu), tým sa výrazne skracuje doba, kým to niektorý z členov tohoto spolku jednoducho nevydrží a, ľudovo povedané, nabonzuje to. To je štatistická nevyhnutnosť. Aj v dostatočne veľkej skupine mladých a zdravých ľudí sa nájde minimálne jeden, ktorý (napriek vynikajúcim predpokladom kvôli veku a zdraviu) do týždňa umrie. Bez ohľadu na to, prečo. Podobne aj to, že v dostatočne veľkej skupine takýchto spolupracovníkov na nejakom tajnom projekte, ktorý má navyše výrazne uškodiť obyčajným ľuďom, sa veľmi rýchlo nájde minimálne jeden odpadlík. Ak sú výsledkom obrovské materiálne škody, alebo nebodaj smrť tisícov nevinných ľudí, taký psychologický tlak sa nedá dlho vydržať a veľmi krátko po udalosti by začali jeden po druhom „odpadávať“, a pod tlakom zlého svedomia sa priznávať. Lenže ejhľa, okrem rôznych „odborníkov“ na všetko, ale aj skutočných odborníkov, ktorí vidia danú udalosť po svojom, sa neobjavil nikdy nikto takýto. Žiaden „miešač“ chemikálií do paliva, žiaden pyrotechnik z 11/09, dokonca žiaden pracovník NASA z čias letov na Mesiac. V reálnom svete nie je možné, aby sa taký človek nenašiel. Ibaže by tie teórie boli ozaj len fantazmagória?

„Lenže konšpirátori sú nesmierne zanietení. Po tom, čo im dôkladne ukážete, že ich konkrétna teória skrátka nemôže v žiadnom prípade zodpovedať faktom, iba obrátia list a prídu s novou teóriou alebo doplnkom, ktorý podporuje ich pôvodný zámer. Je to kruhová diskusia bez konca.“ (citát: prof. Abolhassan Astaneh-Asl)

Čo sa týka zinscenovaných pristátí na Mesiac, je situácia pomerne jednoduchá. Ak by to Američania iba sfalšovali a nikto by na Mesiaci nepristál, prví, ktorí by ich „natreli“, by boli Rusi. V časoch studenej vojny a obrovskej rivality vo vesmírnych programoch by si za 1. Američania nemohli dovoliť takú blamáž a za 2. Rusi by im to spočítali tak, že by si to Američania pamätali navždy. Navyše pristátie na Mesiaci, vysielanie a ďalšie druhotné sprievodné javy sledovalo bezpočet iných vedcov, amatérskych astronómov či rádioamatérov z celého sveta a veľmi rýchlo by poukázali na nezrovnalosti. Nikdy k ničomu takému nedošlo.

Dvojičky – Už len predstava, že stovky američanov zabíjajú tisíce vlastných spoluobčanov v nejakom premyslenom a prekomplikovanom tajnom spiknutí kvôli lacnejšej rope, či lepšiemu odbytu zbraní, je úplne zcestná. Tu zjavne niekto nepochopil, ako veľmi sa od narodenia vtĺka národný patriotizmus do každého američana, spolupatričnosť. Zopár čiernych oviec sa náde všade, to áno. Ak chcete zosnovať nejaký veľký kriminálny čin, kdejakého kriminálnika či lacno predajnú dušu, ktorá za pár tisíc dolárov zapichne kohokoľvek, nájdete pomerne ľahko. Ale zároveň sú to zväčša iba tupci, jednoduchí ľudia a tých je zároveň ľahko zlomiť či obrátiť. Aby zohnali dostatok takýchto všetkého-schopných, bezcitných, ale navyše 100% spoľahlivých ľudí, naviac vynikajúcich odborníkov na pyrotechniku, konštrukciu, statiku a bohviečo ešte, ktorí s kľudným svedomím súhlasia s takýmto horrorovým scenárom pri ktorom zahynú tisíce ľudí, spoluobčanov, vrátane požiarnikov či iných skvelých a svedomitých ľudí… To fakt je niekto čo dokáže uveriť, že je toto možné? Navyše pri takom počte obetí a tých realizátorov spiknutia by bola obrovská šanca, že minimálne jeden alebo niekoľkí z nich, by si boli navzájom príbuzní. A to by už vôbec nedokázali zadržať takého človeka, ktorý by zistil, že síce dostal zaplatené obrovské prachy za mlčanie, ale prakticky tým zabil nejakého bratranca, strýka, tetu alebo nebodajniekoho bližšieho.

Chemtrails. Obsluhu, údržbu a tankovanie tisícov a tisícov lietadiel po celom svete má na starosti podobne obrovský personál. Plus výroba miliónov ton paliva, jeho distribúcia, kontrola, testy… Preto je nereálne, aby za celé tie roky, spomedzi tých mnohotisícov sa nenašiel jeden jediný človek, ktorý by či už na letisku, z tankovacej cisterny, stojanu, laboratória alebo hocikde z nespočet miest, kde sa to dá spraviť, neodobral vzorku paliva. A následne nezistil, že obsahuje nejaké toxické látky ktoré údajne menia naše chovanie? Dodnes sú však na svete iba a len teórie o chemtrails a „odlišné“ vysvetlenia inak úplne normálnych fyzikálnych, optických a atmosférických javov (kondenzácia pár, tlak, rosný bod, inverzia, lom svetla atď). Žiaden rukolapný dôkaz v podobe rozborov paliva či výpoveď niekoho, čo je do toho zapletený. Konšpirátori navyše nedokázali vo svojich fantazmagorických výplodoch dodnes ani špecifikovať, čo presne to palivo má údajne obsahovať, aká je to tá „tajná“ prímes… Vždy je to len akési mlhavé „niečo“, čo ovplyvňuje naše správanie. Hmm… Takže opäť reálne asi tak, ako Lietajúce Špagetové Monštrum.

Ľudia však milujú záhady, a čo je svet svetom, ak je niečo nie podľa ich predstáv, alebo ľahko vysvetliteľné, vytvárajú si vlastné teórie o tom, čo BY keby.  Nechceme venovat pozornosť niečomu, s čím nesúhlasíme, a naopak prirodzene vyhľadávame to, čo potvrdzuje náš súčasný názor. Tomu sa hovorí potvrdzujúce skreslenie (anglicky confirmation bias). Sprevádza nás to celým našim životom.

Ja však budem radšej veriť tomu, čo je tisíckrát overené, podložené a v prípade potreby si to dokážem overiť sám, než dopĺňať prázdne miesta nejakou vykonštruovanou verziou „reality“, pravdy alebo hoci len myšlienkou, ktorá mi tam najviac pasuje. Alebo nebodaj len tým, čo nájdem na nejakom diskusnom fóre medzi ľuďmi, ktorí hrajú na rovnakú strunu. Nebáť sa priznať, že tomu či onomu celkom dobre  v tejto chvíli nerozumiem a radšej si počkám na fundované vysvetlenie či dôkaz, je stále lepšie, ako čím skôr to prázdne miesto doplniť niečím (čímkoľvek) len preto, že „tak to musí byť“, alebo „takto to má hlavu a pätu“. Hlavu a pätu predsa dáva aj to, že islámski radikáli (dnes Islámsky štát, včera Al Káida, predvčerom zase niekto iný) sú tu údajne len vďaka tomu, že ich v podstate vytvorila, platí a podporuje (samozrejme tajne, ako inak) vláda USA. A že títo umelo vytvorení teroristi bojujú proti prehnitému „západu“ a bezbožnej nemoslimskej spoločnosti. Akurát tu niekto zabudol na takú (podstatnú) maličkosť, že rôzne frakcie islamu (sunniti, šiíti, aláviti atď) bojujú o nadvládu nad moslimským svetom sami medzi sebou už po celé stáročia a drvivá väčšina obetí islámskych radikálov je práve spomedzi vlastných – moslimov. Žiaden západ.

Človek by si myslel, že sme moderní, civilizovaní, múdri… Že ľudstvo vďaka veľkém technickému a vedomostnému pokroku už pokročilo a zmúdrelo. A potom sa odniekiaľ objaví znovuzrodená stredoveká teória, že Zem je vlastne plochá placka a jeden by neveril, koľko ľudí tomu aj dnes dokáže uveriť.

Máte účet na Facebooku? Tak pozor na to! ! !

07.04.2024

Od čias, keď Mark Zuckerberg vytvoril Facebook ako svoju semestrálnu prácu (rok 2004) ubehlo už pekných pár rokov. Z toho malého projektu sa stal megaprojekt, ktorý dnes používajú nie milióny, ale miliardy(!) ľudí a zarábajú miliardy pre svojich tvorcov a majiteľov. Koncept Facebooku je pomerne jednoduchý a aj preto je veľmi chytľavý a ľahko sa naň zvyká. Móžete [...]

Lola a Jessica

26.09.2022

Lola bola typický utečenec, bývajúci vonku, ale využívajúci ľudskú pohostinnosť. Túlala sa po štvrtiach, jedla, čo prišlo pod zub a trávila život klasickým „bezdomoveckým“ spôsobom. Svoje tri dietky prišla porodiť do náhodnej krabice v zadnej záhradke jedného z mnohých bezmenných domov v danej štvrti. Majiteľ domu ale mal psa, takže tam ostať natrvalo [...]

Loďostop, alebo ako cestovať lacno a pritom vidieť výnimočné miesta.

20.01.2020

Jeden z netradičných návodov, ako cestovať pomerne lacno a NAJMÄ dostať sa na miesta, kam sa drvivej väčšine ľudí ani cestovateľov dostať nepodarí. Volá sa to loďostop. Po svete sa túla množstvo jachtárov. Niektorí to majú zariadené ako prázdninové výlety, iní takto žijú celé roky. Loď je ich domov, ktorý ich odvezie, kam si zmyslia. Často sú to čerství [...]

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

magy

osobný blog o cestovaní a živote

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 256027x
Priemerná čítanosť článkov: 4267x

Autor blogu

Kategórie