Založ si blog

Plavba za Slnkom – diel posledný + HD video!


Kým sme kľučkovali medzi koralovými útesmi Tongy, počasie bolo ako-tak prijateľné. Potom sa zhoršilo a veľmi silný vietor vydržal celú cestu až na N.Z.! Preplavbu z Tongy na N.Z. sme absolvovali v rekordne krátkom čase. Bolo to však vykúpené veľkým výdajom síl a nepohodlím. Loď permanentne naklonená aj o 30°, údery vĺn a vetra, vlhko, mokro. Na lodi sme boli len traja, striedali sme sa v 4-hodinových službách a bolo toho na všetkých dosť.

Ja som spal v kajute na prove (predok lode), ktorá je z pohľadu pohodlia tá najhoršia. Prova totiž najviac „skáče“ vo vlnách. Dokonca sme celé tri dni mali vytiahnutú len búrkovú plachtu (storm fok) a napriek tomu rýchlosť lode neklesala pod 3,5 uzla! Dva dni pred koncom plavby sa počasie ako-tak umúdrilo, vyšlo slniečko aj úradníci. Nad nami preletelo lietadlo N.Z. Airforce. Kontrola. Vzápätí síce zmizli za obzorom, ale o chvíľu nás už volali vysielačkou a lustrovali. Aká loď, kto je kapitán, koľko pasažierov, kam ideme, či máme na palube zvieratá, zbrane… Bolo zjavné, že Nový Zéland si svoje teritoriálne vody a prístup na svoje územie starostlivo kontroluje. Ešte sme potom počuli, ako kontrolujú ďalšie dve lode, ktoré boli niekde nablízku. Prvý novembrový deň – Nový Zéland na dohľad! Vietor sa zmiernil a Karolína ešte rýchlo upiekla makový koláč (radšej mak zjesť, ako by nám ho mali zhabať a ešte napariť pokutu). Žartovali sme, či by sme ním mali colníkov ponúknuť, ale takú odvahu nemal nikto.

Okolo obeda sme sa priviazali k colnému karanténnemu mólu, ohlásili sa vysielačkou a nastalo nervózne čakanie. Colníci prišli pomerne rýchlo. Boli len dvaja. Napriek čiastočným obavám z prísnej prehliadky trvala vstupná prehliadka a formality necelých 15 minút. Skontrolovali doklady, pasy a udreli pečiatku na 3-mesačný pobyt. Zhabali majonézu a cesnak, darovali vstupný darček (ručne pletenú tašku s nejakými propagačnými materiálmi, príveskom, malou fľašou miestneho likéru) a s úsmevom odkráčali. Žiadne prevracanie interiéru hore nohami sa nekonalo, ani spodok lode ich nezaujímal. Chvíľku sme to predýchavali, ale boli sme šťastní a zapili to darovaným likérom.

—-

A tým sa moja plavba za Slnkom skončila. Prečo som ju tak nazval? No viete, po piatich rokoch života v Írsku, kde krásnych slnečných dní je ako šafranu, som to ani inak nazvať nemohol.

Čo som si z tej plavby odniesol? Úžasné a neopísateľné zážitky a pocity (a verte, že to, čo som písal tu, je len zlomok reality), spoznal som mnoho skvelých ľudí z celého sveta, získal kopec jedinečných skúseností, iný pohľad na svet… O to najhlavnejšie sa s vami, ak dovolíte, podelím.

Na voľnom oceáne sa pojem o čase stráca. Tá šíra vody vôkol vás, všade kam dovidíte, opustené ostrovčeky bez ľudí, GSM signálu alebo wi-fi siete… Všetky tieto malicherné problémy dnešnej uponáhľanej doby oceán bagatelizuje a dáva vám skutočný pocit voľnosti a slobody. Dovolím si tvrdiť, že mám zase o niečo väčší nadhľad nad niektorými (teraz už) banálnymi problémami a že ma to posunulo o hodný kus ďalej. Zapichnúť svoj zadok denne od siedmej do štvrtej, od pondelka do piatku v nejakom office a znášať šéfove či kolegove debilné nálady, splácať nezmyselnú hypotéku či lízing celé desaťročia, byť poslušným pešiakom v arogantnej hre našich politikov, platiť donekonečna sa zvyšujúce dane, byť povinne hubu držiacim dotovateľom „neprispôsobivých“, báť sa, kedy mi ktorý dobrosrdečný rodák zase vykradne auto, byt alebo hoci len pivnicu s pár kompótmi, aj keď tam mám superzámok a poplašné… Ďakujem, NIKDY VIAC!!!

Už roky neviem, čo je to kľúč, alebo či som zamkol za sebou. Už roky sa nebojím tých, čo stretávam, že ma oklamú, okradnú, obabrú. Už roky môj život nie je stereotyp „práca, domov, telka, spať“. A z toho čo zarobím, je všetko moje. Áno, čítate dobre! Žiadnych +/- 50% pre štát, cigánov a ďalších darmožráčov.

Momentálne robím všetko pre to, aby som mal vlastnú loď a mohol sa plaviť slobodne, kamkoľvek ma vietor a prst na mape zavedie. Pevné rozhodnutie, že sa do tých miest, ktoré som opísal vyššie, musím vrátiť, ma drží a už nepustí. Zažiť a vidieť to, čo väčšina ľudí nikdy neuvidí a nezažije, akurát sa na to (závistlivo) díva v telke alebo o tom číta. A vzdychá, aké by to bolo krásne, keby…

Z tohto pohľadu delím ľudí na dva typy. Diváci a herci.
Divák sedí, pozoruje, je zabávaný. Ale nebaví sa. Nie naozaj. Je totiž veľký rozdiel medzi „byť zabávaný“ a „baviť sa“. Divák-pozorovateľ nezažíva ten jedinečný pocit, ktorý môže zažiť len herec (dobrodruh, cestovateľ či jednoducho ktokoľvek, kto je práve stredobodom pozornosti diváka), prežívajúci na vlastnej koži a vnútorne to všetko, čo divák len vidí. Ja sa tu hore, na pódiu, cítim skvele. Je tu lepší výhľad do diaľav, odtiaľ zhora je zároveň všetko omnoho krajšie. A je nás tu menej, netlačíme sa… A vy tam dole v hľadisku ako? Fajn? Neomínajú vás ešte tie kreslá, ku ktorým ste prirástli??
Pacifik, cítim to v kostiach, že sa ma už nemôžes dočkať. Neboj, už čoskoro…

—————

—————

A na záver sľúbená „čerešnička“ – krátky video dokument z plavby. Prajem príjemné chvíle strávené pri sledovaní.

1. diel
2. diel

Kto by mal záujem o video vo FullHD kvalite (1920×1080) na DVD médiu, nech sa ozve do pošty alebo mailom.

karanténne mólo pri pristáni na Novom Zélande

 

Nočná scenéria v prístave

 

 

 

Verejné toalety!!!

 

A ešte jedna romantická scenéria…

Máte účet na Facebooku? Tak pozor na to! ! !

07.04.2024

Od čias, keď Mark Zuckerberg vytvoril Facebook ako svoju semestrálnu prácu (rok 2004) ubehlo už pekných pár rokov. Z toho malého projektu sa stal megaprojekt, ktorý dnes používajú nie milióny, ale miliardy(!) ľudí a zarábajú miliardy pre svojich tvorcov a majiteľov. Koncept Facebooku je pomerne jednoduchý a aj preto je veľmi chytľavý a ľahko sa naň zvyká. Móžete [...]

Lola a Jessica

26.09.2022

Lola bola typický utečenec, bývajúci vonku, ale využívajúci ľudskú pohostinnosť. Túlala sa po štvrtiach, jedla, čo prišlo pod zub a trávila život klasickým „bezdomoveckým“ spôsobom. Svoje tri dietky prišla porodiť do náhodnej krabice v zadnej záhradke jedného z mnohých bezmenných domov v danej štvrti. Majiteľ domu ale mal psa, takže tam ostať natrvalo [...]

Loďostop, alebo ako cestovať lacno a pritom vidieť výnimočné miesta.

20.01.2020

Jeden z netradičných návodov, ako cestovať pomerne lacno a NAJMÄ dostať sa na miesta, kam sa drvivej väčšine ľudí ani cestovateľov dostať nepodarí. Volá sa to loďostop. Po svete sa túla množstvo jachtárov. Niektorí to majú zariadené ako prázdninové výlety, iní takto žijú celé roky. Loď je ich domov, ktorý ich odvezie, kam si zmyslia. Často sú to čerství [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

magy

osobný blog o cestovaní a živote

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 256137x
Priemerná čítanosť článkov: 4269x

Autor blogu

Kategórie