Založ si blog

Hazard skončil. Bohužiaľ aj ten zodpovedný.

Slovenskí poslanci sa opäť ukázali, že chamtivosť, neodbornosť a snaha do všetkého strkať nos (a samozrejme opäť niečo čo najviac zdaniť – rozumej zodrať niekoho z kože) prevládli nad zdravým rozumom.

Kiska správne namietal, že posledná novela je zle koncipovaná, lenže vysvetľujte to somárom…

 

Podmienky pre udelenie licenie sú navyše tak neskutočne vysoko nastavené, ako keby Slovensko malo 50 miliónov obyvateľov, nie len cca desatinu z toho.

 

Vezmime si ako príklad PokerStars. Najväčšia online herňa s najširšou ponukou hier. Nech máte na PokerStars akýkoľvek názor, faktom ostáva, že neexistuje iná herňa s tak prepracovaným systémom zabezpečenia, férovosti a aj programu Zodpovedné hranie.

Ak by chceli prevádzkovať komplexné služby ako je to bežné (poker+kasíno+športové stávky), museli by podľa paragrafu 36 ods. 4 (Zákon č. 171) zložiť zábezpeku 2 milióny Eur. Správne, 2 milióny!
Suma, ktorú si máloktorá herňa môže dovoliť a to vrátane PokerStars. Alebo si páni poslanci myslia, že tých zopár tisícok Slovákov čo na PokerStars hrajú, prinesie firme také príjmy a zisk, že bez mihnutia oka zloží takúto sumu?

Navyše netreba zabúdať, že samotné vybavenie licencie čosi stojí – právnici, vybavovačky, potvrdenia atď. A nie málo. A plus ďalšie náklady za udržiavanie licencie, spĺňanie podmienok atď.

PokerStars len tak-tak že neodpískali žiadosť o licenciu v susedných Čechách, kde s podmienky tiež nastavené dosť kruto. A to je v ČR podstatne viac hráčov! Spústa obmedzení, českí hráči si v dôsledku licenčných obmedzení nemôžu zahrať kopec formátov, dokonca ani kvalifikovať na živé turnaje cez satelity. Nečudo, že mnohí z vynikajúcich hráčov (ktorí samozrejme boli prínosom pre ČR aj finančne) radšej zdrhli do Nemecka či inde, aby mohli hrať obľúbené formáty.

Niektorí sa pri zavedení českej licencie presunuli na Slovensko no a teraz ich čaká opäť presun niekde inde. To stále hovorím o takých, ktorí sa pokerom živia a samozrejme ich príjmy tečú DO krajiny, kde žijú, nie naopak.

 

A bohužiaľ, aj keby sa to PokerStars oplatilo, o licenciu zažiadať už z princípu nemôže. Pretože herňa, ktorá je na blackliste, musí dokázať že neposkytovala svoje služby na území Slovenska minimálne jeden rok a teda že Slováci v nej nehrali. Až potom môže požiadať o udelenie licencie.

Dôsledkom bude, že tí dobrí hráči ujdú (a z ich príjmov bude profitovať iná krajina), a tí čo hrali doteraz rekreačne, budú hľadať iné alternatívy. Lebo ľudí nevyliečite ani neodnaučíte hrať zavedením represie. A keďže žiadne iné legálne alternatívy nebudú, jedinou dostupnou budú tie nelegálne. Kde je férovosť pochybná a ak ťa oberú neférovou hrou alebo podvodom, ani sťažovať sa nemôžeš.

Blokovanie stránok tu nepomôže, VPN je dnes úplne bežná služba. Nelegálne a rôzne pochybné herne sa používaniu VPN hráčmi nebránia, napr. na takom PokerStars si cez VPN nezahráte. Aj to svedčí o tom, že to majú prepracované.

Možno budete namietať, že závislosť na gamblingu je horšia ako drogy a takýto zákon tu už mal byť dávno. Nepopieram že gambling je problém, ale ako som spomenul vyššie, represia ešte nikoho nevyliečila. Chýba systémovosť v riešení tohoto problému. Nie som odborník, ale napr. čo tak zaviesť inštruktáží a rôzne materiály na využitie do pedagogickej výuky už na základných školách?
A nemyslím to v zmysle „tak milí žiaci, a teraz si preberieme riziká hazardných hier“, ale nechať na učiteľoch aby túto tému rozobrali so žiakmi nenápadným spôsobom, popri normálnej výučbe, napr. vo forme voľnej diskusie.

 

A tak sa ľudia na Slovensku opäť raz stali rukojemníkmi policajného štátu. Za chvíľu zdania aj dýchanie a ešte ti do toho budú kecať, koľkokrát sa budeš môct cez deň nadýchnuť. Obzvlášť zhlboka bude povoľované len ako prémia!

 

https://www.pokerarena.cz/rubriky/aktuality/herna-party-poker-zavira-na-slovensku_15274.html

 

Máte účet na Facebooku? Tak pozor na to! ! !

07.04.2024

Od čias, keď Mark Zuckerberg vytvoril Facebook ako svoju semestrálnu prácu (rok 2004) ubehlo už pekných pár rokov. Z toho malého projektu sa stal megaprojekt, ktorý dnes používajú nie milióny, ale miliardy(!) ľudí a zarábajú miliardy pre svojich tvorcov a majiteľov. Koncept Facebooku je pomerne jednoduchý a aj preto je veľmi chytľavý a ľahko sa naň zvyká. Móžete [...]

Lola a Jessica

26.09.2022

Lola bola typický utečenec, bývajúci vonku, ale využívajúci ľudskú pohostinnosť. Túlala sa po štvrtiach, jedla, čo prišlo pod zub a trávila život klasickým „bezdomoveckým“ spôsobom. Svoje tri dietky prišla porodiť do náhodnej krabice v zadnej záhradke jedného z mnohých bezmenných domov v danej štvrti. Majiteľ domu ale mal psa, takže tam ostať natrvalo [...]

Loďostop, alebo ako cestovať lacno a pritom vidieť výnimočné miesta.

20.01.2020

Jeden z netradičných návodov, ako cestovať pomerne lacno a NAJMÄ dostať sa na miesta, kam sa drvivej väčšine ľudí ani cestovateľov dostať nepodarí. Volá sa to loďostop. Po svete sa túla množstvo jachtárov. Niektorí to majú zariadené ako prázdninové výlety, iní takto žijú celé roky. Loď je ich domov, ktorý ich odvezie, kam si zmyslia. Často sú to čerství [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

magy

osobný blog o cestovaní a živote

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 255695x
Priemerná čítanosť článkov: 4262x

Autor blogu

Kategórie