Založ si blog

Repčík Repčík, ty skončíš ako Jánošík!

O Repčíkovi a jeho excesoch ohľadom autorských zákonov a vyberania výpalného čítam už dlhšiu dobu. A čím ďalej, tým viac ma ten človek ***** (udivuje, serie, šokuje… dosaďte si sami čo sa hodí najviac).
Už párkrát som pri jeho rozhodnutiach začal pochybovať, či to má ten človek v hlave usporiadané podľa abecedy, ale jeho posledná „múdrosť“ to zabetónovala už nadobro.
SOZA: Chceme aby ste nám zaplatili za to, že používate telefón

Bohužiaľ pán Repčík, mobilný telefón, aj napriek jeho zdokonaleniu pomocou operačného systému, fotoaparátu a možnosti prehrávať hudbu ani zďaleka nespĺňa kritériá, ktoré zahŕňate pod vyjadrenie „Podľa autorského zákona rovnako ako podľa stanoviska ministerstva kultúry je mobilný telefón prístroj na vyhotovovanie rozmnoženín zvukových alebo zvukovoobrazových záznamov“.

Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Čo sa dá robiť dnes s bežným mobilným telefónom?

– Telefonovať – samozrejme. To ale nespadá pod vašu jurisdikciu. Ešte to by chýbalo! Platiť vám za každú minútu nejaký poplatok za širenie hovoreného slova.

– Fotografovať – bohužiaľ, ani tu nemáte dosah. Inak by ste museli spoplatniť každý foťák, videokameru, webkameru, dokonca aj lekárske rentgeny, CT-čka, optické prístroje astronómov, vedecké snímače rôznych žiarení… a pomaly aj každý optický senzor, snímajúci čokoľvek či už v rámci viditeľného spektra alebo mimo neho.

– Vyhotovovať videozáznam. Na prvý pohľad sa zdá, že b yto mohlo spadať pod teritórium o audio-vizuálnych dielach. Lenže!

To, že nasnímam niečo a vytvorím tak video (s či bez zvuku), nespadá pod žiadnu ochranu akejkoľvek inštitúcie. Je to totiž MOJE dielo a JA som jeho vlastníkom, autorom, producentom a všetko iné, čo si len viete predstaviť. A ako taký LEN JA mám právo rozhodovať o tom, čo s týmto záznamom spravím, či ho vymažem, zostrihám, alebo umiestnim pre priateľov na FB či youtube. A ani po zverejnení nemáte právo ma nasilu zastupovať a žiadať akýkoľvek poplatok, (či už za konkrétne dielo alebo paušálne) pretože som vás na to NIKDY nedelegoval!

Ani vtedy nie, ak spravím profesionálny videozáznam kvalitnou kamerou (nie mobilom), zostrihám a zverejním s tým, že sa budem snažiť o predaj tohoto materiálu, ani tak nebudete mať právo žiadať odo mňa poplatok. Za čo? Nejakú údajnú ochranu??? Si robíte srandu, však? Ako tá vaša „ochrana“ zabezpečí, že to dielo nikto nenakopíruje a/alebo nebude bez môjho vedomia šíriť zdarma?? To je predsa čisté výpalníctvo, žiadať od ľudí poplatok za niečo (údajnú ochranu), ktorá sa ale reálne nikdy neuskutoční!

Ale poďme ďalej. Čo sa ešte také dá spraviť s mobilným telefónom, čo vo vás prebúdza chtíč cicať nejaké paušálne výpalné?

Sledovanie videí na youtube? Počúvanie hudby – používanie ako mp3 prehrávača, prenosného rádia?

Snáď to posledné by mohlo spadať pod vašu pôsobnosť a právo vymáhať nejaké poplatky. Lenže tu sa nejedná o verejnú produkciu ale súkromné použitie. Takže zase smola.

Teoreticky (ale naozaj len teoreticky) je každý mobil schopný aj zdieľať diela, ktoré spadajú pod ochranu autorských práv. Prakticky to však nerobí nikto. Na to je malý mobil príliš nešikovný, nevýkonný a s príliš malou pamäťou (aj keď sa už pohybujeme v gigabajtoch), aby pomocou neho niekto šíril filmy alebo celé albumy MP3-jok na P2P sieťach, torrentoch a pod. Alebo nebodaj z mobilného telefónu robil verejnú produkciu s dielami chránenými autorským zákonom, premietanie či podobne…?

Suma sumárum – trepete strašné bludy a snažíte sa úplne choromyseľne hľadať všetky možné aj nemožné zdroje svojich príjmov, aby ste zaplatili svoje obludné neproduktívne byrokratické odvetvie.

Osobne by som sa vôbec nedivil, keby Vám niekto rozbil hubu, alebo Vás zavesil na nejaký strom či kandeláber na výstrahu. Dokonca by takýto človek mal moje sympatie a úctu, že zbavil našu spoločnosť ďalšieho parazita, priživujúceho sa na práci normálnych ľudí. Vaše konanie totiž zachádza za všetky hranice rozumu a logiky. Príde čas…

Máte účet na Facebooku? Tak pozor na to! ! !

07.04.2024

Od čias, keď Mark Zuckerberg vytvoril Facebook ako svoju semestrálnu prácu (rok 2004) ubehlo už pekných pár rokov. Z toho malého projektu sa stal megaprojekt, ktorý dnes používajú nie milióny, ale miliardy(!) ľudí a zarábajú miliardy pre svojich tvorcov a majiteľov. Koncept Facebooku je pomerne jednoduchý a aj preto je veľmi chytľavý a ľahko sa naň zvyká. Móžete [...]

Lola a Jessica

26.09.2022

Lola bola typický utečenec, bývajúci vonku, ale využívajúci ľudskú pohostinnosť. Túlala sa po štvrtiach, jedla, čo prišlo pod zub a trávila život klasickým „bezdomoveckým“ spôsobom. Svoje tri dietky prišla porodiť do náhodnej krabice v zadnej záhradke jedného z mnohých bezmenných domov v danej štvrti. Majiteľ domu ale mal psa, takže tam ostať natrvalo [...]

Loďostop, alebo ako cestovať lacno a pritom vidieť výnimočné miesta.

20.01.2020

Jeden z netradičných návodov, ako cestovať pomerne lacno a NAJMÄ dostať sa na miesta, kam sa drvivej väčšine ľudí ani cestovateľov dostať nepodarí. Volá sa to loďostop. Po svete sa túla množstvo jachtárov. Niektorí to majú zariadené ako prázdninové výlety, iní takto žijú celé roky. Loď je ich domov, ktorý ich odvezie, kam si zmyslia. Často sú to čerství [...]

Branislav Zurian

Zurianova inšpekcia prešla reorganizáciou i personálnymi rošádami. Podľa Šutaja Eštoka boli nevyhnutné

18.04.2024 11:36

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

magy

osobný blog o cestovaní a živote

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 255563x
Priemerná čítanosť článkov: 4259x

Autor blogu

Kategórie